CMDB Tools

Estimated reading time: 3 minutes

CMDB tools? Dat is een belangrijke vraag. Bestaan die?

In een van onze artikelen hebben we gesproken over een CMDB opzetten. Zonder tools is dit CMDB bouwwerk natuurlijk niet op te zetten. Afhankelijk van het type bouwwerk en het kader zijn bepaalde tools noodzakelijk. Soms moeten een aantal tools op maat worden gemaakt.

Een CMDB (een beetje ongrijpbaar begrip) zit als een spin in het web voor een groot aantal processen.

Lees meer

Overview of Server Types

Overview of server types that can be used as a starting point for a CMDB (Server section).

In a CMDB, a server can be tagged as: Physical, Virtual, Virtual Appliance or Appliance.

There could be a discussion where a server should be, but in a CMDB, you can tag a Server multiple times.

Server Types for CMDB

Advies CMDB opzetten

Ondersteuning en advies bij pragmatisch een CMDB opzetten. Heeft u vragen zoals: Waar moet ik beginnen bij de opzet van een CMDB en wie gaat het echt gebruiken?

Boek een online sessie geheel vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen).

Advies CMDB opzetten - Visual presentation part of boardroom ITOPS

Ondersteuning en advies bij pragmatisch een CMDB opzetten. Heeft u vragen zoals: Waar moet ik beginnen bij de opzet van een CMDB en wie gaat het echt gebruiken?

Boek een online sessie geheel vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen).

De term CMDB komt uit de IT wereld maar wordt in principe overal toegepast waar configuraties en relaties moeten worden vastgelegd en onderhouden. De IT’ers maken graag software om hun eigen omgeving te kunnen beheren. Er zijn gelukkig een aantal oplossingen beschikbaar voor specifieke markten. Naast IT kunt u denken aan infrastructuur zoals wegen, gebouwen, gasleidingen, electriciteitsnet, waterleidingen. 

Indien u op zoek bent naar een configuratie management database systeem anders dan ICT-omgevingen, neem dan contact op met ons.

Wanneer is een CMDB noodzakelijk

De noodzaak van een CMDB wordt vaak duidelijk als de volgende 

Meerwaarde CMDB

Met de juiste insteek bij configuration management en de juiste tools is het mogelijk om binnen korte tijd meerwaarde te bouwen voor een organisatie met duidelijke management rapportages. Deze meerwaarde is niet te verkrijgen met alleen helpdesk en IT Service Management tools (o.a. TOPdesk, Remedy, Marval, HP Service Manager, ServiceNow) die door verschillende leveranciers worden aangeboden. 

Enkele voordelen CMDB

Een van de belangrijkste voordelen is een centraal overzicht van IT-assets (ITAM) met de relaties, configuraties alsmede de afhankelijkheden. Hierdoor wordt het plannen van veranderingen eenvoudiger (projectmanagers worden hier blij van). Snel toegang tot actuele informatie omtrent een systeem.

Kostenbeheersing: Overbodige assets kunnen worden gevonden zodat deze niet bijdragen in de operationele kosten. Overbodige assets zijn ook een extra bron van potentiële security risico’s.

Compliance en beveiliging: Dit is een noodzaak om te voldoen aan regelgeving en beveiligingsnormen (zie: het risico van onbekende assets)

Risico van onbekende assets (onbeheerde assets) - een CMDB opzetten kan hulp bieden

~ Hierboven een illustratie van een asset die niet wordt beheerd. Deze is symbolisch weergegeven als een potentieel gevaarlijke asset binnen een omgeving ~

Incidentbeheersing: Incidenten kunnen niet goed worden opgelost als er geen zicht is op het IT-landschap met de onderliggende componenten.

Kwaliteit van de bestaande CMDB

De effectiviteit van een CMDB is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de ingevoerde data. Onnauwkeurige of incomplete data kunnen leiden tot slechte besluitvorming en operationele inefficiënties.

De kwaliteit van een bestaande CMDB is vaak niet al te best. Dit komt o.a. doordat meerdere mensen informatie toevoegen (die niet consistent is) en vaak het handmatig aanpassen van configuraties. Tools die helpen bij het vinden van IT Assets en relaties zijn hierbij onontbeerlijk.

Enkele aanbevelingen en advies bij een CMDB implementie

Het belang van een IT-Asset overzicht kan niet genoeg benadrukt worden. Het dient als basis voor effectief IT-asset management, risicobeperking en kostenoptimalisatie. Door IT-Assets nauwkeurig te volgen, kunnen organisaties ongeoorloofd gebruik van hardware en software voorkomen, downtime verminderen en naleving van licentieovereenkomsten en beveiligingsprotocollen waarborgen.

  1. Kijk naar de bestaande bronnen waar IT-assets zijn vastgelegd (o.a. monitoring systemen, spreadsheets, visio diagrammen, word documenten).
  2. Doe een controle op de kwaliteit van deze bronnen
  3. Kijk naar tooling die ondersteunt bij het inventariseren

Link: Impressie IT-Asset Management tools

Behoefte aan Advies of ondersteuning bij het opzetten van een CMDB?

Neem contact met ons op of schrijf in op onze mail lijst zodat u periodiek een bericht ontvangt omtrent het opzetten en onderhouden van een CMDB.

 

 

Het risico van onbeheerde IT eigendommen

Onbeheerde IT eigendommen

Onbeheerde eigendommen en de relatie met Informatie Technologie. Het risico van onbeheerde IT eigendommen is direct gerelateerd aan: Toegang voor Hackers, RansomWare, MalWare, niet beschikbaar zijn van systemen, slechte applicatie performance, integriteit van data, inbreuk op privacy en data lekkage.

Tools om onbekende aangesloten apparatuur in het netwerk te vinden is essentieel.

Lees meer