SolarWinds als netwerk Inventory tool, een review

Estimated reading time: 3 minutes

SolarWinds wordt door vele organisaties gebruikt als Netwerk Monitoring tool. Daarnaast heeft SolarWinds nog andere tools om het IT landschap te kunnen monitoren. In deze blog post:  SolarWinds als netwerk inventory tool, een review.

Een vraag die veel wordt gesteld is:

Kan ik met SolarWinds ook een netwerk inventarisatie uitvoeren en bijhouden?

Het antwoord is simpel en eenvoudig:

Ja, het kan maar SolarWinds is zeker geen goedkope en pragmatische oplossing.

 

Toelichting SolarWinds als netwerk inventory tool

Inventory device scanning SolarWinds

1e argument: De basismodule bij SolarWinds is Network Performance Monitoring (NPM). Voor de wat grotere omgevingen (met meer dan 8.000 pingable apparaten), moet je al snel opschalen (tweede polling engine). SolarWinds als inventory tool wordt hierdoor bijzonder kostbaar (ook voor grotere organisaties).

Listprijs voor alleen SolarWinds NPM is circa 33.000 Euro. Hiermee kun je circa 8.000 tot 10.000 apparaten netwerktechnisch aanspreken (PING of SNMP). Wil je meer weten dan dit (zoals welk apparaat en eventueel een congifuratie), dan kan het zijn dat je nog meer modulen moet gaan aankopen. 

2e argument: De discovery engine van SolarWinds is een oud concept die nog uit het tijdperk van de Engineering toolset stamt. Primair is deze discovery engine bedoeld om apparaten in NPM te verkrijgen. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de netwerk engineers ongeveer weten hoe hun netwerk in elkaar steekt zodat geen langdurige netwerkscan worden gestart.

3e argument: Voor een grotere omgeving (groter dan 2.000 interfaces) wordt een dedicated SQL vereist. Deze kosten worden vaak niet meegenomen. In de praktijk heb je vaak een dedicated SQL server nodig.

Conclusie: SolarWinds is niet echt geschikt als inventory tool gezien de kosten en de wijze waarop scans ingeregeld kunnen worden. 

Wat zijn de alternatieven?

Alvorens die te bespreken wordt eerst even een uitstapje gemaakt naar de eisen en wensen.

Wat zijn de vereisten van een netwerk inventory tool?

Er zijn in principe twee primaire vereisten voor een netwerk inventory tool. Dit zijn:

  1. De inventory dient grannulair opgezet te kunnen worden (verschillende scans).
  2. De prijs van de tool dient een goede relatie te hebben met de waarde van de informatie die het oplevert.

Aanvullende wensen / vereisten:

  1. De tool dient de verschillen tussen scans eenvoudig zichtbaar te maken (welke assets zijn verdwenen en welke zijn er bijgekomen).
  2. De tool dient eenvoudig de gevonden Assets te kunnen verrijken met informatie zodat een betrouwbare CMDB ontstaat of waarbij deze tool ondersteunt om een betrouwbare CMDB op te kunnen zetten.

Enterprise wensen en vereisten:

  1. Distributed scanning
  2. Granulaire en multi-user toegang tot systeem

Voorbeeld van resultaten van inventory scanning tool

Alternatieven SolarWinds netwerk inventory tool
Overzicht gevonden devices

Een van de netwerk inventory tools die in aanmerking komt is Codima Toolbox.

Binnenkort volgen er nog een paar die toegevoegde waarbij bieden op het vlak van Asset inventory bij netwerk monitoring tools.